Vuurlopen

 

Op blote voeten over hete kolen lopen lijkt voor ons voorstellingsvermogen niet direct het meest intelligente idee. Waarom dan toch vuurlopen?

Ten eerste omdat het werkt! Het doet iets met mensen op alle lagen van ons mens-zijn. Dat is ook de reden dat het al duizenden jaren bestaat, in verscheidene culturen over de hele wereld.

Ten tweede omdat de vuurloop leert dat we onze manier van denken kunnen aanwenden om onze angsten en negatieve gedachten over onszelf te overwinnen. En daarbij is ons lichaam de enige plek om deze ervaringen te beleven en te bewaren. Vuurlopen leert ons dat het ondenkbare heel realistisch is als we vertrouwen hebben in onszelf.

Hoe zou het zijn wanneer je aan mensen van alle leeftijden deze ervaring mee kunt geven? Ervaringen die de natuurlijke elementen verbindt met de natuurlijke eigenheid van de mens? Het antwoord ligt voor de hand……

Onbewust ‘leren’ we al van jongs af aan dat we op de één of andere manier dingen niet zelf kunnen. We hebben de computer, de telefoon en allerlei andere hulpmiddelen of anderen ‘nodig’ om goed te kunnen functioneren. Maar het beste hulpmiddel ben je zelf. In jezelf vind je alles wat je nodig hebt, als je maar weet waar je het kunt vinden en in vertrouwen dat je het kunt en zult vinden.

De vuurloop helpt mensen om zich te verbinden met hun vermogens en veerkracht in plaats van ervan te vervreemden (2014, C. Wiersma).

Peggy Dylan (www.sundoor.com) is de grondlegster van het vuurlopen in onze westerse cultuur.

Zij heeft het vuurlopen (weer) toegankelijk gemaakt voor ons, westerse mensen. Ze is hiermee in het begin van de jaren ‘80 begonnen en heeft wereldwijd vele mensen het bijzondere van het vuurlopen laten ervaren. Peggy Dylan heeft de trainers (‘Sundoor fire walkinstructors’) van teamsmetvuur.nl zelf opgeleid.